Gesproken tekst (computer)

Spraak kan worden gebruikt om de uitspraak van een woord of zin te leren.
Maar verwacht er niet te veel van. De text-to-speech-technologie die hiervoor wordt gebruikt produceert geen natuurlijke spraak. De stem klinkt als de blikken robot van een ouderwetse science fiction.

Zet spraak aan of uit in het menu met [Instellingen][Spraak]. Een welkomstzin zal worden uitgesproken.

Het is leuk er eens mee te experimenteren. Windows XP en Vista zijn standaard uitgerust met spraaktechnologie Engels. Frans en Duits kunnen niet met deze Engelse stem worden uitgesproken. Download hiervoor anderstalige text-to-speech engines.

Voor oudere versies van Windows zal de Speech API 5.1 zelf gedownload en geïnstalleerd moeten worden: speechsdk51.exe.

Zie voor meer informatie:
Microsoft: https://azure.microsoft.com/en-us/services/cognitive-services/

Om op je computer de instellingen voor spraak in te stellen, ga je in het Control Panel naar 'Windows Speech Recognition'.

Zelf inspreken van teksten?
Geluid invoegen